Борба с ръждата по капака и монтиране на дефлектор за преден капак на VW Touran 2012

Дефлектор за преден капак за VW Touran 2010-2014

Всичко започна от купуването на колата от Германия. Предният капак бе пребоядисван. Видимо от релефа той бе пострадал преди пребоядисването от удар от камък или др. Колата е чудесна, семейна, широка, бих казал прекрасна.

Проблем с боята на капака

Но с всеки изминал месец, можеха да се преброят по няколко нови точки или по-скоро дупки по синята боя на металния капак. По-голямата част от хвърчащите от предните коли камъни и песъчинки пробиваха новата (и старата под нея) боя направо до ламарина. Т.е. премахваха и анти-корозионния грунд между боята и капака.

Резултатът от горното бе, че започваше да се появява ръжда по всяко от наранените места на капака и рамката на купето около предното стъкло. От там се почваше… Постоянно обработвах дупките с четчица и с преобразувател за ръжда новопоявилите се дупки. След като изчаквах часове да преобразува ръждата, нанасях и червен анти-корозионен грунд, който често размазвах и не уцелвах точицата. И когато и той изсъхне, отивах отново, почвах да чистя излишния грунд и да боядисвам с тези шишенца с боя (като лак за нокти), които се продават от Китай онлайн. Само, че не бях уцелил цвета, макар и да пишеше,че е същия. 🙂 И от хубавата нова кола, от пред ставаше “манджа с грозде”…

В официалния сервиз

ОК! До тук кошмар, но не се отказах! 🙂 Сетих,че колата има 15 годишна гаранция за боята от Volkswagen. Или поне така пишеше в ръководството. И отидох до официалния сервиз на VW. Служителите там са доста отзивчиви. Дойдоха и допряха един уред до капака, подобен на четец на баркодове, и казаха следното. Че боята е нормална дебелина – еди си колко микрона и няма дефект в боята. Добре де – “А как така всяка седмица се сдобивам с нови дупки в нея?”, попитах аз. Отговориха ми, че пътищата в България са лоши, на всякъде има камъчета, пясък и сол (отделно, че хвърлят и зимата заради снега). И че ако съм карал много на дълги разстояния, зад камиони, то за това и имам толкова дупки. Но това все пак не ме успокои. Единственото решение, което успяха и те да ми предложат е да го пребоядисам чрез застрахователя и да му сложа от така наречените “сутиени” от изкутвена кожа за преден капак. Но тези кожени дефлектори може да задържат вода, влага; не изглеждат красиво, поне за мен. А и не знам колко ще помогнат, имайки предвид, че стоят прилепени за капака.

Дефлектор за преден капак

Научих неочаквано за решението на проблема с камъчетата, боята и ръждата – дефлектор за преден капак. Разбрах, че пази и предното стъкло. Този плексигласов спойлер хем изглеждаше стилно на повечето коли, хем бе и доста практично решение. След като успях да се сдобия с дефлектора, бе време да пребоядисам колата и да го монтирам.

Пребоядисване и каско – разходи

Пребоядисването на преден капак и предна броня в доверен сервиз на Лев Инс ми струваше 504 лв (по спомен) през 2017 г. Уж щяха да го покрият след като си го платя и взема фактура. Имах и одиране по бронята (само на боята). Така и не ми го платиха въпреки, че оспорвах със жалба. Твърдяха,че били стари наранявания (въпреки новата щета по боята на бронята и новите точки от камъчета по капака). Остана си за моя сметка. И каското не ме спаси. Така,че инвестицията от 70-80 лв за един дефлектор си бе доста по-изгодна от няколкото пребоядисвания на предния капак, които щяха да ми предстоят.

Монтаж

Мухобойката си дойде с крепежните елементи в пликче и със схема за монтаж. Почистих капака, захванах дефлектора следвайки инструкциите (добре бе, че имаше кой да придържа и помага) и готово… за около 25-30 минути вече бе на автомобила. Не снимах по времена монтажа, но ето други снимки, които намерих и може да са ви от полза:

Харесва ми как стои. Прави колата още по-стилна. Но най-важното – пази от камъчета и ръжда! 🙂 Добре, че вече има от къде да се купи в България. И тепърва ще става популярно. Ето и снимки. Препоръчвам!

3 thoughts on “Борба с ръждата по капака и монтиране на дефлектор за преден капак на VW Touran 2012

  1. Schneider Michael says:

    Mega sage … Top Qualität… leichter Anbau … als kleiner Tip … von den schwarzen ab Deck Kappen könnten 2 Stück als Ersatz dabei sein …

    Der Versand nach Deutschland war mega schnell … ( 3 Tage)

  2. John Grundy says:

    Purchased a bonnet deflector for our Vauxhall/Opel Combo C, really pleased with the product, it looks great. Delivery to the UK was quick & the deflector was well-packaged. Customer service was excellent & emails were replied to quickly & in a friendly manner by the guys. Highly recommended!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Максимален размер на файл за качване: 20 MB. Може да качите: изображение, видео. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Unsere Website verwendet Cookies und externe Skripte, um Ihre Erfahrung zu verbessern.