Борба с ръждата по капака и монтиране на дефлектор на Volkswagen Touran 2010-2014

Дефлектор за преден капак за VW Touran 2010-2014

Всичко започна от купуването на колата от Германия. Предният капак бе пребоядисван. Видимо от релефа той бе пострадал преди пребоядисването от удар от камък или др. Колата е чудесна, семейна, широка, бих казал прекрасна.

Проблем с боята на капака

Но с всеки изминал месец, можеха да се преброят по няколко нови точки или по-скоро дупки по синята боя на металния капак. По-голямата част от хвърчащите от предните коли камъни и песъчинки пробиваха новата (и старата под нея) боя направо до ламарина. Т.е. премахваха и анти-корозионния грунд между боята и капака.

Резултатът от горното бе, че започваше да се появява ръжда по всяко от наранените места на капака и рамката на купето около предното стъкло. От там се почваше… Постоянно обработвах дупките с четчица и с преобразувател за ръжда новопоявилите се дупки. След като изчаквах часове да преобразува ръждата, нанасях и червен анти-корозионен грунд, който често размазвах и не уцелвах точицата. И когато и той изсъхне, отивах отново, почвах да чистя излишния грунд и да боядисвам с тези шишенца с боя (като лак за нокти), които се продават от Китай онлайн. Само, че не бях оцелил цвета, макар и да пишеше,че е същия. 🙂 И от хубавата нова кола, от пред ставаше „манджа с грозде“…

В официалния сервиз

ОК! До тук кошмар, но не се отказах! 🙂 Сетих,че колата има 15 годишна гаранция за боята от Volkswagen. Или поне така пишеше в ръководството. И отидох до официалния сервиз на VW. Служителите там са доста отзивчиви. Дойдоха и допряха един уред до капака, подобен на четец на баркодове, и казаха следното. Че боята е нормална дебелина – еди си колко микрона и няма дефект в боята. Добре де – „А как така всяка седмица се сдобивам с нови дупки в нея?“, попитах аз. Отговориха ми, че пътищата в България са лоши, на всякъде има камъчета, пясък и сол (отделно, че хвърлят и зимата заради снега). И че ако съм карал много на дълги разстояния, зад камиони, то за това и имам толкова дупки. Но това все пак не ме успокои. Единственото решение, което успяха и те да ми предложат е да го пребоядисам чрез застрахователя и да му сложа от така наречените „сутиени“ от изкутвена кожа за преден капак. Но тези кожени дефлектори може да задържат вода, влага; не изглеждат красиво, поне за мен. А и не знам колко ще помогнат, имайки предвид, че стоят прилепени за капака.

Дефлектор за преден капак

Научих неочаквано за решението на проблема с камъчетата, боята и ръждата – дефлектор за преден капак. Разбрах, че пази и предното стъкло. Този плексигласов спойлер хем изглеждаше стилно на повечето коли, хем бе и доста практично решение. След като успях да се сдобия с дефлектора, бе време да пребоядисам колата и да го монтирам.

Пребоядисване и каско – разходи

Пребоядисването на преден капак и предна броня в доверен сервиз на Лев Инс ми струваше 504 лв (по спомен) през 2017 г. Уж щяха да го покрият след като си го платя и взема фактура. Имах и одиране по бронята (само на боята). Така и не ми го платиха въпреки, че оспорвах със жалба. Твърдяха,че били стари наранявания (въпреки новата щета по боята на бронята и новите точки от камъчета по капака). Остана си за моя сметка. И каското не ме спаси. Така,че инвестицията от 70-80 лв за един дефлектор си бе доста по-изгодна от няколкото пребоядисвания на предния капак, които щяха да ми предстоят.

Монтаж

Мухобойката си дойде с крепежните елементи в пликче и със схема за монтаж. Почистих капака, захванах дефлектора следвайки инструкциите (добре бе, че имаше кой да придържа и помага) и готово… за около 25-30 минути вече бе на автомобила. Не снимах по времена монтажа, но ето други снимки, които намерих и може да са ви от полза:

Харесва ми как стои. Прави колата още по-стилна. Но най-важното – пази от камъчета и ръжда! 🙂 Добре, че вече има от къде да се купи в България. И тепърва ще става популярно. Ето и снимки. Препоръчвам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.